четверг, 9 апреля 2015 г.

ВЕЛИКИЙ КАЗКАР 

               Щороку – 2 квітня, в день народження великого казкаря Г. К. Андерсена, весь світ відмічає Міжнародний День дитячої книги. Це свято з’явилося за ініціативи видатної діячки світової літератури для дітей Елли Лепман - організатора Міжнародної ради з дитячої книги (IBBY). Сьогодні це найавторитетніша організація в світі, яка об’єднує письменників, художників, літературознавців та бібліотекарів більше 60 країн світу. У 1967 році Е. Лепман домоглася, щоб рішенням ЮНЕСКО 2 квітня – день народження Г. К. Андерсена - став Міжнародним Днем дитячої книги. Тим самим підкреслила величезне значення письменника та роль дитячої книги у духовному й інтелектуальному розвитку нових поколінь.
           До святкування 210 річниці від дня народження Г.К. Андерсена долучилися й бібліотекарі Воловецької районної бібліотеки для дітей. На свято були запрошені учні 5-Б класу Воловецької ЗОШ I-III ст. з їхнім класним керівником Фуцур Н.В., яка є вчителем зарубіжної літератури, на уроках якої діти і вивчають творчість світових класиків літератури, зокрема й великого казкаря Г.К. Андерсена.
             Завідуюча Воловецькою районною бібліотекою Созанська Г.М підготувала цікаву розповідь у вигляді презентації, під час якої діти мали змогу віртуально мандрувати творчими стежками «доброго чарівника». Слухаючи, діти поринали в світ чарівних казок Андерсена: «Снігова королева», «Гидке каченя», «Олов’яний солдатик», «Дюймовочка», «Русалонька», «Соловейко» та багато інших. Також учні активно прийняли участь у літературно-пізнавальній вікторині «Казками Андерсена», під час якої проявили свою обізнаність, знання в творчості письменника, пригадали головних персонажів казок.
               Активними учасниками вікторини стали Даніела Софілканич, Свідерок Ульяна, Варга Юрій, Чикур Іван, Фельбаба Михайло, які отримали книжкові закладки в подарунок від бібліотеки, а інші - розмальовки з ілюстраціями казок Г.К. Андерсена та звичайно його книги для позакласного читання, адже протягом літературного свята діяла книжкова виставка «Казка в гості завітала».
       Підсумовуючи можна сказати, що в історії літератури мало знайдеться письменників, які б заслуговували на звання: «Великий казкар», «Добрий чарівник», «Король казок». Сам Андерсен, оцінюючи свій талант, визнав, що радість прийшла до нього в образі «музи», яка обдарувала його усім багатством казок – найчистішим у світі золотом, що виблискує вогником у дитячих оченятах, дзвенить сміхом на вустах дітей і батьків.


1 комментарий: